in

Tuna ili losos? Što je zdravije?

NIJE tajna da je konzumacija ribe dobra za vas. Puna je proteina, zdravih masnoća i drugih važnih hranjivih sastojaka koji mogu koristiti vašem zdravlju.

Tuna i losos dva su popularna izbora morskih plodova i jedna od najčešće konzumiranih riba diljem svijeta. Zato ne čudi što se mnogi pitaju je li jedna od ovih riba ipak bolji, odnosno zdraviji, izbor.

Za razliku od nemasnih vrsta bijele ribe koje imaju svijetlu ili bijelu boju, pahuljastu teksturu i blag okus, tuna i losos su tamne boje, čvrste su teksture i jačih okusa.

Tuna

Tuna je velika, mišićava riba čija se boja mesa kreće od od ružičaste do tamnocrvene, ovisno o sorti. Boja dolazi od mioglobina, proteina koji čuva kisik i nalazi se u mišićima. Mioglobin se brzo razgrađuje zagrijavanjem pa zato kuhana i konzervirana tuna izgleda sivije od sirove tune.

Albacore ili duga tuna popularna je vrsta tune. Ima svjetlije meso i blaži okus, a obično se peče na žaru ili na tavi. Konzervirana albacore tuna obično se naziva bijela tuna.

Žuta tuna je još jedna uobičajena sorta. Manjih je dimenzija i tamnije crvene boje. Ova se sorta često koristi za sushi, iako se također može peći na tavi ili pripremati na roštilju. Žuta tuna poznata je i pod havajskim imenom ahi.

Budući da ova riba ima malo masnoća, obično se jede srednje pečena kako bi zadržala vlagu. Prekuhana ili prepečena tuna može biti neugodno suha.

Losos

Boja mesa lososa kreće se od ružičaste do duboko crvenkasto-narančaste. Ovo je rezultat prehrane koja sadrži planktone i sitne rakove.  Oni su bogati šarenim karotenoidima, poznatim pod imenom astaksantin.

Astaksantin je toplinski stabilan, pa za razliku od tune, losos ostaje crven čak i kad je termički obrađen.

Postoje suptilne razlike u okusima između sorti lososa, ali on se općenito opisuje kao jače aromatiziran i mastan. Može se konzumirati sirov, a prikladan je i za razne metode termičke obrade.

Usporedba hranjivih tvari

I tuna i losos izuzetno su hranjivi. Prepuni su proteina i širokog spektra vitamina i minerala.

Meso tune je nemasno zbog većeg udjela proteina i nižeg udjela masti, dok je za vlažnu teksturu i masni okus lososa u velikoj mjeri zaslužan njegov sadržaj masti. Losos je kaloričniji od tune jer je masnija riba. Ipak, nemojte dopustiti da vas to spriječi da uživate, jer velik dio masnoće potječe od zdravih omega-3.

Također, porcija lososa daje više vitamina D od tune. S druge strane, ako tražite hranu bogatu bjelančevinama, s malo kalorija i masnoća, tuna je pobjednik ove priče, navodi Healthline.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?