in

Sean Connery bio je prvi Bond, a za mnoge je ostao i jedini

S 90 GODINA preminuo je Sean Connery.

Sean Connery glumio je u prvom filmu o tajnom agentu Jamesu Bondu pod naslovom Dr. No. Dr. No počeo se snimati 16. siječnja 1962. godine u Jamajci. Premijeru je doživio 5. listopada iste godine.

U usporedbi s današnjim filmskim budžetima, tadašnji filmski budžet je iznosio “mizernih” milijun dolara pa se tako filmska ekipa snalazila na sve moguće načine. Primjerice, Ken Adams, koji je bio zadužen za specijalne efekte u filmu, otkrio je kako je tijekom vikenda kopirao Goyine slike koje su izvjesili u apartmanu čiji je vlasnik bio Dr. No. Umjesto pravih slika koristile su se fotografije printane na kartonsku podlogu.

Zanimljivo je kako Connery nije bio prvi izbor za ulogu Jamesa Bonda. Ulogu je dobio tek nakon što je istu odbio Patrick McGoohan te nakon što dogovor s producentima nisu uspjeli postići ni Richard Johnson, James Mason, Rex Harrison, David Niven, Trevor Howard te Cary Grant.

Ian Fleming, autor Bonda na početku nije bio oduševljen izborom škotskog glumca. “Tražim zapovjednika Bonda, a ne obraslog kaskadera”, navodno je rekao. Autor se brzo predomislio kad je vidio Conneryja na ekranu. Čak je napisao i poluškotsku povijest za lik u nekim od svojih kasnijih djela.

Za mnoge je Sean Connery bio i ostao jedini “pravi” James Bond.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?