in

Znanstvenica Klepac: Nema naznaka da je virus opasniji nego inače, patogenost je ista

ZNANSTVENICA s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu Petra Klepac u Dnevniku HRT-a komentirala je situaciju s koronavirusom. 

“Virus se, kao i ostali virusi, stalno mijenja, međutim većina tih mutacija nema nikakvog utjecaja na funkciju virusa. Postoji indikacija da je određena supstitucija u proteinskim vršcima koronavirusa dovela do varijante koja se brže širi, pogotovo u laboratorijskim uvjetima, međutim, nema nikakve indikacije da je taj virus opasniji, patogenost mu je potpuno ista. Strmovit rast broja slučajeva nedavno u Hrvatskoj i ostatku Europe je vjerojatno odraz činjenice da s hladnim vremenom se više družimo u zatvorenim prostorima”, rekla je. 

“Ne zna se koliko će cjepivo biti efikasno”

Broj pozitivnih testova je između 20 i 30% u odnosu na ukupan broj testiranih već nekoliko dana i to Klepac smatra zabrinjavajućim. Svjetska zdravstvena organizacija koristi postotak kao indikator toga kakva je situacija i ako je taj broj iznad 5%, smatra se da je epidemija izmakla kontroli, kaže. Visoki postotak upućuje na dvije stvari – imamo visok broj slučajeva, a broj provedenih testova je relativno malen.

Komentirala je i situaciju s cjepivom. 

“Postoji preko 200 kandidata za cjepivo u različitim fazama istraživanja i postoje dobre indikacije da bi možda prvom polovicom sljedeće godine imali nekakvo cjepivo na raspolaganju. Međutim, ne zna se koliko će biti efikasno, a na početku ne možemo niti računati na masovna cijepljenja jer cjepiva neće biti dovoljno za sve”, rekla je Klepac u Dnevniku. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?