in

Zašto kava tjera na obavljanje velike nužde?

KAVA je najpopularniji jutarnji napitak na svijetu. Milijuni ne mogu zamisliti početak dana bez šalice kave. Osim što im daje energiju, kava aktivira crijeva te pomoću nje obavljaju veliku nuždu. 

Zašto se to događa? Je li kava laksativ?

Brojni su razlozi zašto bi kava mogla biti odgovorna za tu iznenadnu potrebu za odlaskom na wc nakon što ste ispili šalicu. Sugerira se da kofein u kavi može imati značajan učinak na vaše unutarnje organe, a posebno na aktivaciju kontrakcija u debelom crijevu i crijevnim mišićima – koji zauzvrat guraju sadržaj prema rektumu.

Istraživanjem koje je provedeno sugerira se da kofein može povećati razinu aktivnosti u debelom crijevu i do 60 posto više od vode, kao i 23 posto više nego beskofeinska kava.

Međutim, moguće je i da se to događa zbog nekih drugih čimbenika, a ne samo kofeina. 

Stručnjaci sugeriraju da pijenje kave pokreće proizvodnju hormona, uključujući gastrin koji uzrokuje lučenje želučane kiseline i motilin koji potiče kontrakcije u crijevima. Smatra se da oni potiču na obavljanje velike nužde.

U nekim slučajevima krivac mogu biti mlijeko ili vrhnje koje dodajete u svoju šalicu kave. Zapravo se tvrdi da bi za odlazak na wc nakon ispijanja kave krivac mogla biti intolerancija na laktozu, a i neki sastojci zaslađivača, poput ksilitola, mogu izazvati proljev ako se koriste u prekomjernoj količini.

Iako nema jasnih konačnih dokaza da je bilo koji od ovih čimbenika glavni uzrok, vjerojatno je odgovorna kombinacija svega navedenog. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?