in

Zašto psi štucaju i kako im pomoći?

VLASNICI pasa, posebno štenaca, nerijetko primijete da njihov ljubimac štuca. Ako se to događa često, mnogi od njih se zabrinu za svog psića. No, veterinari kažu kako razloga za brigu nema.

Štucanje ili singultus je ponavljana nevoljna kontrakcija ošita (dijafragme). Nastaje uslijed podražaja živaca koji kontroliraju dišnu muskulaturu, poglavito ošit. Štucanje je nešto uobičajeno i normalno kod štenadi.

Prilikom uzimanja hrane štenci se doslovno nagutaju zraka te dolazi do podražaja esophagusa. Štucanju pridonose niska koncentracija CO2 , halapljivo gutanje hrane, ali i uznemirenost te infestacije crijevnim nametnicima. U pravilu štucanje bi trebalo spontano prestati između četvrtog i šestog mjeseca starosti.

Vlasnici ne mogu napraviti puno osim umiriti štene poslije štucanja ili, ako primijete da su napadi štucanja povezani s naglim uzbuđenjem, takve situacije trebaju izbjegavati. Ako se štucanje nastavi i u dobi od 7 do 9 mjeseci ili kasnije, poželjno je odvesti psa veterinaru jer je moguće da je prisutna trajna iritacija ošita.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?