in

Snimka nakon puštanja iz zatvora otkrila kako zaista izgleda zombie Angelina Jolie

SAHAR TABAR, pravim imenom Fatemeh Khishvand, proslavila se zahvaljujući selfiejima koje je objavljivala na društvenim mrežama. Zbog njih je dobila nadimke Iranska Angelina Jolie i zombie Angelina Jolie, no kako se pokazalo nakon njenog puštanja iz zatvora, za njen izgled na društvenim mrežama zaslužniji je Photoshop od plastičnih operacija.

Nekoliko dana nakon što je osuđena na 10 godina zatvora, Sahar je puštena iz zatvora zbog snažnog pritiska međunarodne javnosti. Trenutno je na slobodi uz jamčevinu, a nada se da će ostati izvan zatvora.

Djevojka koju je na Instagramu pratilo 486 tisuća ljudi optužena je da je bila loš primjer mladima te da nije poštivala Islamsku republiku. Proljetos je molila da je puste iz zatvora jer je zaražena koronavirusom. Za pomoć se obratila i Angelini Jolie.

“Islamska republika ima povijest zlostavljanja žena. Moramo se usprotiviti politici podjele spolova”, poručila je.

Isprva je bila optužena za blasfemiju, poticanje na nasilje, zaradu na neprimjeren način i kvarenje mladeži. Za dvije od četiri točke optužbe je oslobođena, a nadala se da će je osloboditi i za preostalo djela koja su joj se stavljala na teret. Iranska nacionalna televizija emitirala je njeno priznanje, a opisali su je kao “žrtvu nenormalne osobnosti i mentalnog stanja” koja je objavljivala “vulgarnosti” na društvenim mrežama. Njeni odvjetnici sudu su podnijeli i medicinske nalaze koji pokazuju da je Sahar bolovala i od psihičkih bolesti te da je u posljednjih deset godina posjećivala psihijatrijske ustanove.

Vijest da je ipak puštena iz zatvora objavila je iranska novinarka i aktivistica za ljudska prava Masih Alinejad. 

“Danas je iranska tinejdžerica koja je objavljivala ekstremno uređene fotografije svog lica i zbog toga bila osuđena na 10 godina zatvora oslobođena nakon velikog pritiska medija”, napisala je Alinejad na Twitteru. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?