in

Vjernici u Napulju misle da je ovaj događaj na dan sv. Januarija nagovijestio nesreću

JUČERAŠNJI dan bio je loš za one stanovnike Napulja koji vjeruju da njihov zaštitnik sv. Januarije najavljuje nesreće jer se na taj dan njegova zgrušana krv, unatoč molitvama vjernika, nije pretvorila u tekućinu.

Sveti Januarije, biskup Napulja, kršćanski je mučenik i svetac koji je stradao u doba progona kršćana za vladavine cara Dioklecijana (3. i 4. stoljeće).

Posuda za koju vjernici vjeruju da se u njoj nalazi zgrušana krv sv. Januarija, zaštitnika Napulja, iznosi se pred javnost triput na godinu u gradskoj katedrali, a vjernici mole da dođe do vrenja i da se pretvori u tekućinu.

U srijedu se to nije dogodilo unatoč satima molitve ujutro i posebnoj misi održanoj poslije podne. U katedrali je bilo manje ljudi nego što je uobičajeno za takvih događaja jer su na snazi mjere zatvaranja zbog pandemije covida-19.

Znanstvenici kažu da ne mogu objasniti zašto se ponekad tvar koja se nalazi u posudi pretvara u tekućinu, a ponekad ne, no pučani vjeruju kad se tvar za koju vjeruju da je krv sv. Januarija ne pretvori u tekuće stanje to najavljuje neki nesretni događaj u Napulju, pa i široj okolici ili svijetu. 

Napolitanci su posebno zabrinuti kada se to dogodi na svečev dan 19. rujna, a razloga za brigu je nešto manje u druga dva datuma, u subotu prije prve nedjelje u svibnju te 16. prosinca. 

U sjećanju im je ostao 19. rujna 1980. kada se tvar nije pretvorila u tekućinu, a dva mjeseca poslije slijedio je razoran potres na jugu Italije u kojem je poginulo više od 3000 ljudi.

U srijedu je kardinal Crescenzio Sepe ipak vjernicima uputio utjehu i poruku: “Ako se nešto treba otopiti, to su srca ljudi”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?