in

Kako djetetu reći da je posvojeno?

OBJAŠNJAVANJE svom djetetu da je posvojeno može biti poprilično težak zadatak. Postoji puno stvari koje treba odvagnuti i razmotriti, a uključuje i pravu lavinu emocija. Naravno, na kraju je najvažnije kako će ta spoznaja utjecati na dijete.

Iako je na roditeljima da odluče kada će djetetu reći da je posvojeno, savjet je da im u što ranijoj dobi počnu čitati tematske knjige o posvojenju koje su prilagođene djetetovoj dobi kako bi im objasnili taj koncept i normalizirali ga.

Evo još nekoliko savjeta:

Krenite rano

Neka su istraživanja pokazala da je jedna od najtraumatičnijih stvari za usvojenika sjetiti se dana kad im je to rečeno, bez obzira na to je li to učinjeno s ljubavlju ili ne. Da biste to izbjegli, pokušajte o tome otvoreno razgovarati od vrlo ranih dana. 

Budite direktni i jasni

Nemojte demonizirati biološke roditelje ili govoriti o njima kao o neprijateljima. Pokušajte biti kratki ako vaše dijete ima tužan početak. Radije se usredotočite na činjenicu da im je jedna žena dopustila da rastu u njezinom trbuhu te da je jednostavno znala da je za dijete najbolje da pronađe obitelj koja će na najbolji mogući način brinuti za njega.

Budite otvoreni

Pokušajte pružiti onoliko podataka koliko su vaša djeca u stanju primiti. Stvorite otvoreni prostor u kojem će vam se moći slobodno i otvoreno izraziti.

Objasnite im da vam ništa ne duguju

Pokušajte im ne reći da su imali sreće što su posvojeni ili su pronašli svoju novu obitelj. Podsjetite ih da su vam donijeli jako puno sreće i da su upotpunili vašu obitelj. Nemojte učiniti da se osjećaju kao da su vam dužni.

Ne nazivajte dijete “posebnim”

Iako je vaše dijete nesumnjivo vrlo posebno, prečesto korištenje ovog izraza stavlja puno odgovornosti na njegova mala ramena. Dijete bi se moglo početi osjećati kao da mora zaraditi vašu ljubav i prihvaćanje, piše All4Women.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?