in

Mama priznala: Djecu učim da je dijeljenje igračaka krađa, briga me ako zvučim čudno

BLOGERICA Laura Mazza još je jednom iznenadila svojom iskrenošću. Ova 33-godišnjakinja ne srami se priznati da djeci ponekad da tablet ili da njezina četverogodišnja kći još uvijek nosi pelene, a sada je progovorila o temi koja među roditeljima često izaziva rasprave – dijeljenju igračaka.

Naime, Laura je majka troje djece: sinova Luce (6) i Jamesa (2) te djevojčice Sofije koja ima poremećaj iz spektra autizma te je jako vezana za svoju deku i senzornu igračku. 

Laura je jednom prilikom s djecom bila u parku. Prišlo im je dvoje nepoznate djece koja su se poželjela igrati sa Sofijinom igračkom što je nju uzrujalo. Djeca su otrčala svojim mamama i tužili se da im Sofija ne da igračku, na što su žene uzviknule: “Igračke treba dijeliti!”

“Klinci su se vratili do moje kćeri i uzeli joj igračku. Sofija me pogledala tužnim očima pa sam djecu zamolila da vrate igračku. Počeli su mi objašnjavati da moja kći ‘mora dijeliti svoje stvari’. Rekla sam im da zapravo ne mora ako ne želi”, napisala je Laura te pojasnila što stoji iza njezine filozofije.

“Možda zvučim kao čudovište, ali dijeljenje je društveno prihvatljivi oblik krađe i moje dijete ne mora ništa ni s kim dijeliti. Da se radi o tvom telefonu, bi li ti bilo drago da ti netko priđe i uzme ga iz ruke jer se ‘stvari trebaju dijeliti’? Sumnjam. To je moje vlasništvo. Uvijek ću ohrabrivati svoju djecu da kažu ne”, zaključila je i navela brojne roditelje da se uključe u raspravu od kojih se većina složila s njezinim mišljenjem.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?