in

Pet načina da pomognete djetetu da se prestane bojati mraka

ISTRAŽIVANJE u kojem su sudjelovale 122 osobe otkrilo je da je 54% ispitanika mrak uvrstilo među svojih 5 glavnih strahova. Dakle, ako odrasli imaju taj strah, nije ni čudo da ga imaju i djeca te da zamišljaju čudovišta ispod svog kreveta i vide zastrašujuće sjene. I dok mnoga djeca na kraju “prerastu” strah od mraka, svejedno postoje načini na koje im možete pomoći da ga se ranije riješe.

1. Slušajte svoje dijete

Ozbiljno shvatite djetetov strah i saslušajte ga. Nemojte to odbaciti tako što ćete jednostavno provjeriti ispod njihovog kreveta i reći da tamo nema čudovišta. To zapravo može pogoršati stvari jer možete djetetu pokazati da vjerujete da bi ta čudovišta mogla biti stvarna.

Pitajte ih zbog čega se točno osjećaju uplašeno i pokažite da razumijete njihove strahove, ali da ih ne morate nužno dijeliti. Napokon, uvjerite ih da su na sigurnom i da ćete biti tu za njih ako se ponovo osjete prestrašenima.

2. Pohvalite svoje dijete

Istraživanja su pokazala da pozitivne afirmacije mogu promijeniti način na koji razmišljamo. To znači da ako sebi kažete nešto pozitivno, mogli biste početi vjerovati u to. Zato, u ovom slučaju, možete pomoći ako djetetu kažete da je hrabro i pohvalite ga što se suočava sa svojim strahom od mraka. Te vaše pozitivne riječi mogu im pomoći da zaista vjeruju da mogu prevladati svoj strah, bilo da su to čudovišta ispod njihovog kreveta ili zastrašujuća sjena.

3. Zabavite se uz noćne svjetiljke

Postoji mnogo kreativnih noćnih svjetiljki koje mogu pomoći vašem djetetu da se opusti i osjeća sigurno. Primjerice, postoje noćna svjetla u obliku životinja ili zvjezdastih projektora. Također, pripazite ako upotrebljavate običnu svjetiljku, da ne baca zastrašujuće sjene. Treba biti svjestan i intenziteta svjetline ovih uređaja koji bi mogli ometati san.

4. Pretvorite njihovu mračnu sobu u igralište

Vaše dijete može mrak doživljavati kao nešto zastrašujuće i opasan, ali možete promijeniti način na koji ono vidi svoju sobu i kako se osjeća kad je mrak. Naprimjer, možete imati lutkarsku predstavu u polumraku, zabavu sa sjajnim štapićima i sjajnim narukvicama ili odjenuti košulje s grafikama koje svijetle u mraku. Tada će dijete naučiti povezivati ​​tamu s nečim što može biti zabavno.

5. Isprobajte trik od 10 sekundi

Razlog zbog kojeg se vaše dijete boji mraka možda se zapravo ne temelji na strahu od same tame već na prijelazu u nju. Kad iznenada isključite svjetlo, zaslijepljeni ste nekoliko sekundi jer se oči trebaju prilagoditi. I to su sekunde kada se vaše dijete može početi osjećati uplašeno.

No, postoji trik kojim možete djetetu pomoći da se lakše prilagodi mraku. Zamolite ih da zatvore oči dok su svjetla još uvijek upaljena. Zatim ih isključite, stavite ruke djetetu na oči i zamolite ih da broje do 10 s vama. Kad završite, zamolite ih da otvore oči. Kad to učine, soba se neće činiti tako mračnom kao nekada, pogotovo ako koristite noćne svjetiljke, piše Bright Side.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?