in

Popularni crtići nisu toliko edukativni koliko mislite

KAD djeci upalite crtić, nadate se da će pronaći uzore u omiljenim likovima i naučiti se bolje povezati sa svijetom oko sebe.

Novo istraživanje otkrilo je da neki od najpopularnijih crtića, poput Peppe Pig, Snježnog kraljevstva i Priče o igračkama, zapravo djecu podučavaju štetnim lekcijama kada su u pitanju nasilje, bol i spol. 

Istraživači sa Sveučilišta Bath i Calgary analizirali su kako popularni crtići namijenjeni djeci od 4 do 5 godina prikazuju bol i empatiju.

Pregledali su deset animiranih filmova, uključujući Grua na super tajnom zadatku, Tajni život kućnih ljubimaca, Priču o igračkama 3 i 4, Izbavitelje 2, Izvrnuto obrnuto, Nebesa, Zootropolu, Snježno kraljevstvo i Potragu za Dorom. Proučavali su i šest crtića – Sofiju prvu, Shimmera i Shinea, Psiće u ophodnji, Oktonaute, Peppu Pig i Daniel Tiger’s Neighborhood.

Otkrili su devet situacija koje uključuju bol u sat vremena programa. Više od dvije trećine tih situacija uzrokovane su nasiljem.

Primjeri svakodnevne boli ili ozljeda, poput likova koji padaju ili se udaraju u lakat, bili su puno rjeđi. Činili su samo 20 posto incidenata. 

Studija je otkrila sveukupni nedostatak empatije likova koji su uočili da netko drugi osjeća bol.

“Pregledali smo animirane serije i filmove koje gledaju milijuni male djece. Nalazi su bili, iskreno, šokantni”, rekla je dr. Melanie Noel, profesorica psihologije na Sveučilištu Calgary.

“Način na koji je bol nerealno prikazana uči djecu da nije vrijedno pomoći ako se netko u blizini zatekne u takvoj situaciji”, dodala je. 

Slaže se i dr. Abbie Jordan, viša predavačica u Centru za istraživanje boli na Sveučilištu Bath.

“Znamo da djeca sve više vremena provode gledajući televiziju i ono što se prikazuje utječe na to kako će reagirati na problem”, zaključila je dr. Jordan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?