in

Zašto djeca vole piti vodu u kojoj se kupaju i je li to opasno?

VEĆINA djece obožava večer, posebno vrijeme za kupanje. U kadi se pretvaraju da su sirene, igraju i uživaju. Različite dodatke poput plastičnog posuđa i čašica pune vodom, a onda se nerijetko dogodi da je i popiju. Roditelji se u tim trenucima trude ostati smireni, ali nikad nisu sigurni može li njihovoj djeci naškoditi ispijanje vode u kojoj su mokraća, sapunica i prljavština.

Možete odahnuti jer pijenje vode za kupanje u kojoj je mokraća možda zvuči odvratno, ali nije opasno.

“Urin je sterilna tjelesna tekućina i ne prenosi bolesti, ali problem može biti ako je u vodi sapunica”, kazala je pedijatrica Tricia Feener za Today Parents.

Zašto djeca imaju potrebu uopće popiti vodu u kojoj se kupaju? 

Stručnjaci kažu da je to način na koji istražuju svoje okruženje i uče o svijetu. Oni ne razumiju da nije svaka voda za piće. 

“Kad djetetu nešto želite naglasiti možete upotrijebiti stroži, dublji glas i biti malo izravniji, ali nema potrebe da vrištite i budete izbezumljeni. To ne pomaže ni u jednoj situaciji. Time možete samo stvoriti još veći problem – uplašiti dijete ili ga potaknuti da glumi”, dodala je Feener. 

Zaustavite dijete kad krene piti vodu za kupanje tako što ćete mirno, ali odlučno reći: “Ne, mi tu vodu ne pijemo. Voda za kupanje nije za piće.” Možete pitati dijete je li žedno i želi li vodu iz slavine te mu pojasniti razliku.

Također, ako ne postižete željeni rezultat, napomenite djetetu da će njegovo ponašanje imati posljedice. 

“Ako popiju vodu nakon razgovora, recite im da će završiti s kupanjem. Budite dosljedni i na kraju ćete zaustaviti takvo ponašanje”, savjetuje Feener.

Ono na što Feener apelira je da roditelji u situacijama kao što je kupanje budu prisutni.

“Mnogi roditelji su danas zbog mobitela prisutni fizički, ali ne i mentalno. Djetetu koje je u kadi morate posvetiti punu pažnju. Tako ćete moći odmah zaustaviti neželjeno ponašanje, a vaše dijete neće na negativan način tražiti vašu pažnju i raditi nepodopštine da bi je privuklo.”

Važno je znati i da je mokrenje u kadi potpuno bezazleno, ali obavljanje velike nužde je druga priča. Feener pojašnjava da je to potencijalno štetno za zdravlje djeteta te da kadu u tom slučaju odmah trebate isprazniti i očistiti, kao i igračke, te ponovno okupati dijete.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?