in

Tko je najbolji golman na svijetu? Ova statistika puno govori

ATLETICO MADRID je trenutačno vodeća momčad španjolskog prvenstva najviše zahvaljujući granitnoj obrani na čelu s Janom Oblakom

Diego Simeone je ponovno od Atletica napravio praktički nepobjedivu momčad. Atletico je u 11 prvenstvenih utakmica primio samo četiri gola, a jedini poraz u sezoni nanio mu je Real u gradskom derbiju prošlog vikenda.

Pro Football DB, stranica koja se bavi statističkim podacima u nogometu, objavila je grafiku koja pokazuje koliko je Jan Oblak dominantan golman. Prema njihovom izračunu protivnicima treba u prosjeku 28 udaraca na gol Atletica da bi zabili gol.

Po toj statistici, koja ipak nije najzahvalnija, Jan Oblak nema apsolutno nikakve konkurencije u pet najjačih europskih liga. Dugo, dugo nema nikoga, a na drugom mjestu je Keylor Navas koji gol primi nakon svakih 15 udaraca.

Najlošiji po toj statistici je Torino, odnosno Salvatore Sirigu koji primi jedan gol na svaka četiri udarca prema svojem golu. 

Na ovoj grafici okomita linija predstavlja spomenutu statistiku, a vodoravna pokazuje koliko klubovima treba udaraca na gol da bi zabili gol. Po toj statistici najuspješnije europske momčadi su Inter i, zanimljivo, Torino. Inter da je gol na svaka četiri udarca na gol, a Torino na 4,5.

Najslabiji su Burnley i Schalke kojima treba 17,5, odnosno 16,8 udaraca na gol za jedan postignuti gol.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?