in

Beroš: Očekivali smo veći porast novozaraženih nakon potresa, no to se nije dogodilo

MINISTAR zdravstva Vili Beroš nakon obilaska sisačke bolnice rekao je da je zadovoljan situacijom.

“Razgovarali smo gospodin ravnatelj i ja, bili smo tu prije prvog potresa i gledali oštećenja, danas je to druga priča. Zahvaljujem na trudu ravnatelju i djelatnicima bolnice u Sisku, rade kako bi nastavili pružati zdravstvenu zaštitu”, rekao je Vili Beroš.

“Možda to nekome tako ne izgleda, ali pročitat ću vam nešto. Od 5. 1. do danas primljena su 223 bolesnika. Broj pacijenata koji je prošao kroz ambulantu je 1927, dijagnostika 792 pacijenta. Podaci ukazuju na volju koja je pokazana i koju vodstvo bolnice iskazuje da pruži zdravstvenu pomoć bolesnicima. Zadovoljan sam što je Ministarstvo zdravstva doprinijelo odgovoru i u smislu redistribucije bolesnika. Komuniciramo telefonski, koliko sam informiran, nije bilo većih problema u transportu prema drugim bolnicama”, kazao je.

Ponovio je još jednom da se o ublažavanju mjera još ne razmišlja.

“Broj aktivnih slučajeva je danas prvi put pao ispod 5000. Nema jednog elementa na osnovu kojeg se popuštanje mjera donosi. Sad se povećava mobilnost građana jer počinje škola, zimski su mjeseci, u opticaju je novi soj virusa, nije jednostavno odlučiti kad. Pratimo epidemiološku situaciju i odlučujemo. Odlučili smo sve prolongirati do 31. siječnja, a kad struka procijeni da je pravo vrijeme, doći će do postepene relaksacije”, kazao je.

Kaže da nije bilo rasta nakon potresa

Premda su se pribojavali da će se zbog potresa epidemiološka situacija značajno pogoršati, to se nije dogodilo. Došlo je do rasta broja zaraženih, no taj porast, istaknuo je Beroš, ima veze s kolektivnim smještajem.

“Svi trijažni postupci teku bez poteškoća, cijepljenje je u tijeku, imamo nešto veći broj novozaraženih u kolektivnom smještaju, no epidemiolozi su na terenu, NZJZ daje sve od sebe. Izvjesno je da je područje pogodila velika nepogoda i prvih dana nitko nije razmišljao previše o epidemiološkim mjerama. Očekivali smo i veći broj novozaraženih kao posljedicu tih zbivanja, no to se nije dogodilo. Određeni porast novozaraženih imamo, ali je u vezi sa smještajnim uvjetima”, rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?