in

Božinovićev zamjenik Trut: Odlazak roditelja po djecu nije opravdanje za putovanje

DANAS je Nacionalni stožer civilne zaštite donio odluku o uvođenju propusnica bez kojih od sljedeće srijede neće biti moguće putovanje među županijama. Jedina iznimka su Zagreb i Zagrebačka županija, koji će se promatrati kao jedna cjelina.

Večeras je za RTL uvođenje propusnica komentirao Damir Trut, šef Civilne zaštite i zamjenik čelnika Nacionalnog stožera Davora Božinovića.

“Mislim da smo ostavili dovoljno vremena da se službe i sve aktivnosti pripreme i da se ta mjera kvalitetno pripremi, ali ne da s tim ostavljanjem dovoljno vremena dajemo vremena za neko kršenje mjera ili snalaženje naših građana. Vjerujem da su svi svjesni situacije i da će napravili sve da se zaraza ne bi širila”, rekao je Trut.

Što ako se dogodi da nakon Božića na cestama imamo tisuće ljudi koji su ipak odlučili otputovati negdje, a vraćaju se u mjesto prebivališta i nemaju propusnice?

Ja vjerujem da neće biti toga, ali svi oni koji otputuju prije nego stupi na snagu ova mjera, mogu se vratiti na mjesto prebivališta ili stalnog boravišta. 

Primjerice, imamo autobus od Zagreba do Splita, što s putnicima, hoće li ih tko kontrolirati imaju li propusnicu? Hoće li netko ostati na nekom odmorištu jer dalje ne smije?

Njemu će biti onemogućeno daljnje putovanje. 

Hoće li se naplaćivati kazne onima koji na nekoj lokaciji budu bez propusnice?

Nismo o kaznama razmišljali, ali dovoljna je kazna što neće moći ići dalje. 

Neki roditelji su djecu odvezli bakama i djedovima, hoće li ih moći vratiti kućama, hoće li biti opravdanje da se moraju vratiti po djecu?

To nije opravdanje i neće dobiti propusnicu. 

Što s građanima iz dijaspore koji su došli u Hrvatsku s negativnim PCR testom, a nemaju više prebivalište u Hrvatskoj, kako će se oni kretati po državi?

Oni mogu ući u Hrvatsku i doći do odredišta koje su prijavili na granici i tamo mogu boraviti, a ako žele ići u druge županije, morat će tražiti propusnicu. 

Je li cijeli sustav spreman za navalu?

Sustav se priprema i preko vikenda ćemo sve pripremiti za ponedjeljak, od kada će građani moći zatražiti propusnice, naravno, oni kojima je to po mjerama omogućeno. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?