in

Epidemiolog Polašek: Novi soj korone bi mogao zakomplicirati situaciju

NOVI soj koronavirusa otkriven u Velikoj Britaniji mogao bi se brže širiti među populacijom. Danas je britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao da je novi soj koronavirusa “izvan kontrole”, pravdajući zatvaranje Londona i dijela Engleske koje bi moglo potrajati dok se ne procijepi stanovništvo.

Ozren Polašek, profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu i član vladina Znanstvenog savjeta, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako bi pojava nove inačice virusa mogla zakomplicirati situaciju.

“Ovaj soj mogao bi zakomplicirati situaciju, ali prema trenutnim podacima on radi sličnu kliničku sliku, ne težu, ali se čini da se brže širi. Neke države već su uvele dodatne restrikcije za putnika iz Velike Britanije, što pokazuje da smo shvatili da nas je ovaj virus već nekoliko puta zatekao. Pozdravljam mjere barem do trenutka dok nismo sigurni što taj soj predstavlja”, rekao je Polašek.

Idući tjedan izravnanje broja hospitaliziranih?

Komentirao je i pad novooboljelih ovih dana.

“Pad broja novozaraženih je pravi put, ali je tek početak”, rekao je Polašek.

Istaknuo je da bi u najoptimističnijem scenariju sljedeći tjedan trebali vidjeti izravnanje broja hospitaliziranih, a za dva tjedna taj signal bi trebao biti puno jači i moglo bi se reći da se radi o smanjenju. Komentirajući nove mjere rekao je da će svaka mjera koja djeluje na sprječavanje širenja zaraze djelovati povoljno.

O cijepljenju

Rekao je kako vjeruje da će 10-20 posto ljudi koji probole covid imati dugotrajnije posljedice i ako to usporedimo s nuspojavama cjepiva, onda je jasno da je vaga potpuno na strani cijepljenja. Dodao je kako su dokazi medicine do sada pokazali da su cjepiva najbolji alati koji imamo, a ovo cjepivo protiv covida-19 bit će sigurno najistraženije i najtestiranije cjepivo jer su sve oči svih država, javnosti i struka uperene u to.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?