in

U anketi o posebnim mjerama u crkvama sudjelovalo vas je 73.000. Evo što kažete

HRVATI će za pet dana proslaviti Božić pod nikad strožim mjerama, no za Katoličku crkvu i u pandemiji vrijede posebna pravila.

Kako je već poznato, dok Stožer civilne zaštite poziva građane da mise prate online ili preko televizije, članovi tog istog Stožera na mise idu i ići će i dalje, a slično razmišlja i premijer Plenković.

Ranije danas objavili smo anketu u kojoj smo vas pitali mislite li da za crkve trebaju vrijediti posebna pravila.

Tijekom šest sati glasalo vas je ukupno 73.325, od kojih vas 75 posto ili 54.993 smatra da mjere moraju biti jednake za sve. Ostatak čitatelja kojih je 25 posto (18.331) smatra da je crkva iznad svega te da stoga posebna pravila trebaju vrijediti.

Rezultati ankete:

Dosta vas je ostavilo i komentar ispod ankete.

“Virus je prema svima isti… Dakle?”, pita se jedna čitateljica.

Neki pak na cijelu situaciju gledaju u šaljivom tonu.

“Mjere bi trebale biti jednake. Sve bi trebalo biti otvoreno”, glasi jedan komentar.

“Nema veze što će djeca biti neobrazovana, što neće znati razlikovati kružnicu od kugle ili pričati strani jezik, bitno je zadržati vjeru u Boga”, stoji u drugom komentaru.

Istovremeno je sve ostalo zatvoreno – od kafića i restorana preko teretana do klizališta, a čak se ne smije ni trenirati ni na otvorenom. U svim županijama nastava u srednjim školama odvija se online, negdje po istom programu rade i viši razredi osnovnih škola, dok škole stranih jezika smiju raditi isključivo online. Ali zato se vjeronauk u crkvama i dalje normalno pohađa.

Podsjetimo, Stožer je prije dva dana produljio već postojeće mjere i njima dodao zabranu kretanja među županijama. S druge strane, suprotno je popustio mjere za one koji će se na Badnjak i Božić doći pomoliti u crkve, a takvih bi trebalo biti puno. Mise će se održavati prema posebnim uputama HZJZ-a, s jednim vjernikom na 7 kvadrata crkve umjesto maksimalnih 25 ljudi bez obzira na veličinu crkve.

Capak je posebna pravila za crkve opravdao “duhovnim mirom”

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak pritom je rekao kako su odlučili da za Badnjak i Božić u crkvama “vrijede druga pravila uz minimalni epidemiološki rizik”.

“Ovo za crkve je zbog potrebe vjernika za mirom i da proslave taj blagdan. Ova mjera je zbog poštivanja vjernika za duhovnim mirom”, kazao je Capak.

Čini se da tako vlasnici i djelatnici kafića, restorana, teretana te hotela i apartmana nisu vrijedni poštovanja Stožera te kako je njihov egzistencijalni mir nevažan prema duhovnim potrebama vjernika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?