in

UŽIVO Markotić: Već imamo tri dokazana mutanta korone, najnoviji je iz Brazila

OD 11 SATI pratite press konferenciju Nacionalnog stožera.

> IZ MINUTE U MINUTU Stožer: 643 nova slučaja od 4863 testiranih. Umrle 32 osobe

Live streaming i tekstualni prijenos pratite ovdje

Tekstualni prijenos

Prva se obraća Katalinić Janković

333. je dan od pojave korone. U posljednja 24 sata zabilježena su 643 nova slučaja pozitivnih osoba na koronavirus te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3321.

Među njima je 1518 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 145 pacijenata. U odnosu na jučer je 18 novih. 105 je novih zaprimljenih u bolnice, a 131 je otpuštena.

Preminule su 32 osobe. Prosječna dob je 76.9 godina, s puno komorbiditeta. Imamo dvije mlade osobe u dobi od 28 godine, imale su teške bolesti autoimune i maligne.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 227.969 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4770 preminulo, ukupno se oporavilo 219.878 osoba, od toga 796 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 15.878 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.144.819 osoba, od toga 4.863 u posljednja 24 sata. To je 13.53 posto pozitivnih ,

Utrošeno je 64.951 doza cjepiva, Cijepljeno je 55.204 osobe.

Capak o aktualnoj situaciji

Prije tjedan dana imali smo 715 novih od 5335 testiranja, 8.1. imali smo 1098 od 6742 testiranja. U proteklom tjednu imali smo 3819 novih, a u ovom tjednu 3015 što je za 21.1. posto manje. 14-dnevna incidencija na 100 tisuća najvišu ima u Sisačko moslavačka županija 428 a najnižu Istarska 114.5. Hrvatska je u EU na 7. mjestu po incidenciji. Najvišu u Eu ima Portugal 1320 trenutno.

Stopa smrtnosti na milijuna je 1147 i to nas stavlja na 20,. mjesto ljestvice EU.

Što se tiče udjela pozitivnih testova u ukupnom testiranju smo na 19. mjestu s 12.3 posto.

Markotić o aktualnoj situaciju

Jasno je da cijeli stručni svijet zabrinut je s pojavama mutiranih sojeva virusa. Brže se širi, dokazala se i treća varijanta koja je krenula iz Brazila.

Najprije se pojavila u UK u rujnu i već trećeg tjedna porast broja inficiranih je bio preko 50 posto. Sljedeća varijanta je iz Južne Afrike, i dakle, najnovije u Brazilu. Čini se da bi taj virus mogao izbjeći i dijelom na odgovor antijelima… Prremalo se još toga zna. Dosad se zna, odnosni čini se, da soj iz UK nije izazvao veći broj smrtnosti i teže bolesti, ali velikim pritiskom na zdravsteni sustav, osobito ako virus uđe  u populaciji čiji se imuno sustav ne može boriti jer ima karcinome, definitivno se povisuje smrtnost… Svi znanstvenici su se složili da treba povećati sekvenciranje i praćenja pojave mutanata i biti jako oprezan.

Moramo biti oprezni, zimsko razdoblje je, virusi se tako šire brzo. S ovim mutacijama imamo određene spoznaje, ali ne znamo koliko su se te varijante pojavile i u kojim dijelvima svijeta, koliko utječu na kliničku sliku, koliko može utjecati na smrtnost. Prvi rez. su bili ohrabrujući, ali treba i dalje pratiti kako će djelovati cjepiva.

S ovim novim varijantama smo negdje na početku, kao i prije godinu dana, kad nismo znali puno toga o koronavirusu. Izniman opreze je potreban, mjere distance, maske, sve ono što prakticiramo već gotovo godinu dana.. To smo razgovarali s europskim kolegama.

Slijede pitanja novinara

Što će biti s mjerama?

Božinović: Premijer je najavio sastanak oko mjera koji će biti u nedjelju, bit će članovi stožera, ministri, ja unaprijed ne mogu ništa reći ni najaviti jer bi to značilo da je taj sastanak samo nekakva formalnost, a to nije.

Prije 11 dana najavili ste pojačane kontrole u toplicama i skijalištima, što je s tim?

Božinović: nemam točne podatke, znam da jedan ugostiteljsk objekt u jednim toplicama je kažnjen jer je radio a nije smio raditi, a pojačane kontrole se provode.

Koliko je naplaćenih kazni za nenošenje kazni?

Božinović: 99 kazni je naplaćeno od strane policije. Za državni inspektorat ne znam.

Koliko bi bilo pametno popuštanje mjera s obzirom na nove sojeve?

Capak: Pitanje implicira to da se planira neko značajnije popuštanje. Imamo puno povoljniju situaciju, ali i prijeteći dolazak novih sojeva virusa. Ne mogu odgovoriti na pitanje.

Markotić: Ja ću vam odgovoriti ovako – niti jedna zemlja niti epidemiolozi ne mogu odgovoriti na to pitanje. Ne mora značiti da se neke mjere koje se provode u Njemačkoj, da će funkcionirati u Hrvatskoj.

Rekli ste da smo kao na početku s obzirom na nove sojeve, mislite li da ćemo se ikad riješiti korone?

Markotić: Ako sam zvučala pesimistično sad ću pokušati zvučati optimistično. Zahvaljujući tehnologiji, znanju, već se u jednoj godini napravio ogroman  uspjeh. Veliki dio znanja koji se prokupio dosad, će se iskoristiti u budućnosti. Nije to ništa novo, čovjek se naučio boriti s virusima i njegovim sojevima. Sve ovo što je urađeno i cjepiva koja su stigla daju optimizam da ćemo infekciju staviti pod kontrolu. Da, ja sam optimist. Jer i kroz povijest smo pobjeđivali kad nije bilo toliko tehnologije i znanja, pa ćemo i sad.

Čini se da se s cjepivom licitira, mnogi lideri EU su se požalili na sporost distribucije. Moramo li se bojati?

Markotić: Prije nego kolega dopuni, treba uzeti u obzir, nije sve smao poltiika, mi smo već više puta rekli da smo zaštićeni kroz EU. Htjela bih istaknuti da sam radila u Imunološkom dugo, nije tako lako, to je novo cjepivo, treba veliki kapacitet da se proizvede velika količina. Provode se skupe zahtjevne kontrole.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.