in

Velika anketa: Trebaju li za crkvu vrijediti posebna pravila?

VEĆ MJESECIMA je jasno da se crkvu u Hrvatskoj ne smije dirati. Za nju i u ovoj pandemiji vrijede posebna pravila. I ne samo to; dok Stožer poziva građane da mise prate online, preko interneta ili televizije, članovi tog istog Stožera na mise idu i ići će i dalje, a slično razmišlja i Andrej Plenković.

> Markotić: Svake nedjelje sam na misi, ići ću i na polnoćku. Capak: Ja idem na dječju

> Markotić o popuštanju mjera u crkvama: Treba uvažavati potrebe vjernika

Škola stranih jezika online, vjeronauk – u crkvi

U isto vrijeme ne rade kafići, restorani, teretane, klizališta, ne smije se trenirati ni na otvorenom… Škole stranih jezika smiju raditi samo online, u većini županija osim srednjih online su i viši razredi osnovnih škola, a vjeronauk se i dalje normalno pohađa.

“Od prošlog tjedna više ne održavamo vjeronauk u župi. To je bila moja odluka jer na sve gledamo razborito. Imamo samo ispovijedi učenika, no držimo razmak. Mi ne reagiramo odmah na mjere Stožera civilne zaštite jer mi podliježemo Zagrebačkoj nadbiskupiji, koja za nas izdaje upute, a oni su reagirali kasnije. Upute su bile da se vjeronauk nastavi održavati kao i u školama”, kazao je Indexu jedan zagrebački župnik kad smo ga pitali zašto djeca dolaze na župni vjeronauk. 

> Sve izvanškolske aktivnosti su otkazane, ali ne i vjeronauk u crkvama

Za crkve vrijede druga pravila

U petak je Stožer objavio da produljuje dotad donesene mjere te da uvodi zabranu kretanja među županijama, no mjere za crkve je popustio: na Badnjak i Božić mise će se održavati prema posebnim uputama HZJZ-a, s jednim vjernikom na 7 kvadrata crkve umjesto maksimalnih 25 osoba, bez obzira na veličinu crkve. 

Capak je pritom rekao kako su odlučili da za Badnjak i Božić “u crkvama vrijede druga pravila uz minimalni epidemiološki rizik”. Radnici i vlasnici kafića, restorana, teretana te hotela i apartmana valjda prema Stožeru tako nisu vrijedni poštovanja, a njihov egzistencijalni mir nevažan je u odnosu na duhovne potrebe praktičnih vjernika.

> Alemka Markotić novinaru Indexa: Smetaju vam Crkva i Vukovar

U crkvi se moli, u kafićima se pije

I Plenković se naljutio na usporedbu kafića i crkve jer se, kako je kazao, u crkvi mirno sjedi sat vremena, a u kafićima se satima pije. “Ako budem mogao, ići ću. To su sve spinovi. Hrvatska nastoji u ovim okolnostima voditi računa o onome što je realno moguće u ovim okvirima. Uz sav respekt prema ugostiteljstvu, nije isto biti na misi sat vremena ili biti u kafiću i piti alkohol. Takva usporedba je pomalo i bezobrazna”, rekao je premijer dodavši da je većina vjernika razumna.

Plenković se naljutio na pitanje o misama: Usporedba s kafićima je bezobrazna

> Crkva je važnija od vaše djece, vaših roditelja i vaših poslova

Pitamo vas, trebaju li za crkvu vrijediti posebna pravila? U anketi odgovorite, a komentar napišite ispod članka.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?